Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fogyaszd felelősséggel

Információ az alkoholról

Mi az alkohol?

Az alkohol gyümölcsök, zöldségek vagy gabonafélék erjedésével keletkezik: ilyenkor az eredeti élelmiszerben található cukrok élesztő vagy baktériumok útján megerjednek, és vegyi úton alkohollá alakulnak.

Az alkoholtartalmú italokban lévő alkohol kémiai neve etil-alkohol. Az etil-alkohol a víznél könnyebb, színtelen folyadék: egy milliliter súlya kb. 0,8 gramm. A különféle erjesztett termékek alkoholtartalma nagyon eltérő. A sörökben általában 5%, a borokban és röviditalokban kb. 12–35% alkohol található.

Az alkoholtartalmú italok energiát (kalóriát) is tartalmaznak (30 kilojoule/gramm). A legtöbb alkoholtartalmú ital tápértéke alacsony, mivel kevés protein, zsír és egyéb tápanyag van bennük. Egyes italok azonban (pl. a sör) cukrokat és szénhidrátokat, valamint B-vitaminokat, mikrotápanyagokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Mekkora a biztonságosan fogyasztható alkoholmennyiség?

Világszerte jelen lévő gyártóként javasoljuk, hogy mindig mértékkel, a megfelelő helyen, időben és okból fogyassz sört. Adott esetben egyáltalán ne fogyassz alkoholt, még akkor sem, ha a törvényi szabályozás esetleg engedélyezi a mérsékelt fogyasztást.

Számos ország egészségügyi hatóságai irányelveket adnak ki a napi vagy heti alkoholadag-fogyasztásra nézve. Egyes piacokon a termék címkéjén is szerepeltetjük ezeket az irányelveket.
A túlzott alkoholfogyasztás (akár tartós, akár alkalmi) egyértelműen egészségkárosodási és viselkedési kockázatokkal jár.

Az italozási szokásokat befolyásolja a kulturális attitűd, a vallási meggyőződés és a jogi környezet, de alapvetően mindenki maga dönti el, hogy mennyit és hogyan iszik, illetve iszik-e egyáltalán.
A felelőtlen alkoholfogyasztás veszélyt jelenthet a fogyasztó és környezete számára.

Mikor ne igyak alkoholt?

Vannak esetek, amikor egyáltalán nem érdemes alkoholt fogyasztani, még akkor sem, ha a törvényi szabályozás esetleg engedélyezi a mérsékelt fogyasztást.

Ezek a következők:

  • Járművezetés vagy arra való készülés
  • Munkavégzés, különösen, ha a munka veszélyes anyagok vagy komplex munkagépek kezelését igényli, illetve nagy koncentrációt kíván
  • Terhesség vagy gyermekvállalás tervezése
  • Az alkoholfogyasztás és -vásárlás korhatáránál alacsonyabb életkor
  • Kontrollálatlan alkoholfogyasztó
  • Orvosi ellenjavallat

 

Világszerte jelen lévő gyártóként javasoljuk, hogy mindig mértékkel, a megfelelő helyen, időben és okból fogyassz sört.
A felelőtlen alkoholfogyasztás veszélyt jelenthet a fogyasztó és környezete számára.

Hogyan hat rám az alkohol?

Az alkohol mindenkire másképp hat; van, amikor már egy-két italt is megérez az ember.

Az alkohol emeli a pulzusszámot és gyorsítja a légzést. Dehidratálja a szervezetet, és vizelési ingert kelt.

Az alkohol rontja a koncentrálóképességet, a mozgáskoordinációt, sőt a látást is megzavarhatja. Kis mennyiségű alkohol fogyasztása után is gyakrabban hibázunk, és meggyengül az ítélőképességünk.

A járművezetés már olyan alacsony alkoholszintnél sem biztonságos, amit a törvény esetleg nem tilt. A biztonságos vezetéshez éles látás, jó ítélőképesség és gyors reakcióidő szükséges. Az alkohol mindhármat rontja. Ha iszol és vezetsz, kárt tehetsz magadban vagy másokban, sőt halálos balesetet is okozhatsz. A legbiztonságosabb, ha a vezetni akarók egyáltalán nem isznak.

A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás szociális, pszichológiai és egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve az alkoholfüggőséget is.

Miért van az, hogy az emberek szervezete eltérő idő alatt bontja le az alkoholt?

A véralkohol-koncentrációt (BAC) a belekből a vérbe felszívódott alkohol mennyisége és a máj alkohollebontási üteme alapján állapítják meg.

A BAC értéket számos tényező befolyásolja. Ha étkezéshez fogyasztunk alkohol, alacsonyabb marad a BAC-szint. Az alkoholszint függ attól is, hogy hány pohárral ittál és milyen tempósan, függ az illető testsúlyától és nemétől – vagyis nem attól, hogy milyen gyakorlott fogyasztó valaki.

Azonos alkoholmennyiség elfogyasztása férfiaknál alacsonyabb BAC-szintet eredményez, mint a nőknél. A férfiak átlagos testsúlya nagyobb, és szervezetük nagyobb relatív százalékban tartalmaz folyadékot. A nők szervezete lassabban bontja le az alkoholt, vagyis az alkohol hosszabb ideig marad meg bennük.

Noha a lebontás sebessége nagyon egyéni, a máj egy óra alatt átlagosan nyolc gramm alkoholt képes lebontani.

A nőkre másképp hat az alkohol, mint a férfiakra?

Ez egyszerűen így van. Azonos alkoholmennyiség elfogyasztása férfiaknál alacsonyabb BAC-szintet eredményez, mint a nőknél. A férfiak átlagos testsúlya nagyobb, és szervezetük nagyobb relatív százalékban tartalmaz folyadékot.

A nők szervezete lassabban bontja le az alkoholt, vagyis az alkohol hosszabb ideig marad meg bennük.

Így az azonos alkoholmennyiség még a testsúlyeltéréseket figyelembe véve is nagyobb fizikai hatást gyakorol egy nőre, mint egy férfira.

Terhesség alatt szabad inni?

Jobb, ha a terhes nők és gyermekvállalást tervezők egyáltalán nem isznak.

Ha egy terhes nő alkoholt fogyaszt, az alkohol nem csak a saját szerveit és szöveteit éri el, hanem a méhlepényt is, és áthatol az anya és a magzat vérrendszerét elválasztó membránon. Vagyis, ha az anya iszik, a magzatnak is jut belőle.

Számos viselkedészavar, fejlődési és pszichikai rendellenesség a terhesség alatti alkoholfogyasztásra vezethető vissza. A leggyakoribb a magzati alkoholszindróma, amit a terhes nők krónikus alkoholfogyasztása okoz. Épp elég indok támasztja alá, hogy mennyi alkoholt is érdemes fogyasztani a terhesség alatt: a legbiztonságosabb, ha a terhes nő egy cseppet sem iszik.

Miért jobb teli hassal inni?

A teli gyomor lelassítja az alkohol bejutását vastagbélbe, és ezzel módosítja a felszívódás folyamatát. Ha étkezés után iszol, az elfogyasztott alkohol hatása lassabban jelentkezik, és a véralkoholszint lassabban növekszik, mint amikor éhgyomorra fogyasztasz alkoholt.

Ha kávét iszom, könnyebbn kijózanodom?

A kávé, a hideg zuhany és a friss levegő egyáltalán nem ellensúlyozza az alkohol fizikai hatásait. Javíthatják a közérzetet, de az alkohol csak idővel távozik a véráramból. Nincs más megoldás.

Miért káros a fiatalkori alkoholfogyasztás?

A fiataloknak nincs elég tapasztalata az ivásról, és nem ismerik a határaikat. A pubertáskori alkoholfogyasztás kihathat az agy fejlődésére, a májra és a hormonrendszerre. Az alkoholfogyasztás és -vásárlás korhatárát minden országban másként állapítják meg. Az alkoholfogyasztás és/vagy -vásárlás korhatárát el nem ért fiatalok nem vehetnek és nem fogyaszthatnak alkoholt.

Mi az a másnaposság?

Az esti mértéktelen ivás után szinte mindig kellemetlen másnapra ébred az ember. Az alkohol olyan anyagokra bomlik le a szervezetben, melyek hatása kellemetlen lehet. Az alkohol többféleképpen irritálja a szervezetet: többek közt gyengíti a vizeletkiválasztást visszafogó hormon működését. Ezért alkoholfogyasztás közben gyakrabban érzünk vizelési ingert. A szervezet folyadékot veszít, és dehidratálódik. Nem csoda hát, ha reggel rossz érzéssel ébredsz: fáj a fejed, émelyeg a gyomrod, bizonytalanul érzed magad, száraz a szád és borzasztó szomjúság gyötör.

Melyek az alkoholfogyasztás potenciális egészségkárosító hatásai?

Akut egészségkárosító hatások Az alkoholból a májban képződő acetát rossz hatással van a központi idegrendszerre.

Ez a viselkedési gátlások feloldódásában, a problémamegoldó képesség gyengülésében, módosult érzelmi funkciókban, depresszióban vagy izgatottságban nyilvánul meg. Hat a memóriára és a motorikus működésre, pl. növeli a reakcióidőt. A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol ilyen hatása balesetveszélyes lehet, hozzájárul a rossz döntésekhez, az erőszakos viselkedéshez és a nem kívánt terhességek kialakulásához. Az extrém mennyiségű fogyasztás súlyos alkoholmérgezést, görcsöt, kómás állapotot vagy halált okozhat.

Hosszú távú egészségkárosító hatások:

A felnőtteknél az alkoholfogyasztás és a halálozás közötti összefüggés J alakú görbével írható le. Ez azt jelenti, hogy az alacsony és mérsékelt alkoholfogyasztóknál a halálozás kockázata kisebb, mint az absztinenseknél, de azokénál is, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt.

A krónikus, nagy mértékű alkoholfogyasztás májbetegségeket okozhat: ezek közül az ún. zsírmáj az enyhébbek, a májzsugor a súlyosabbak közé tartozik.

Az alkoholfogyasztás hatása kiemelten érezhető a szív- és érrendszerben. A nagymintás vizsgálatok azt mutatják, hogy az alkoholtartalmú italok mérsékelt fogyasztása védő hatással jár. Ez férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelhető, függetlenül a fogyasztott alkohol fajtájától. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás azonban magas vérnyomást, és a szív- és érrendszeri megbetegedés megnövelt kockázatát hordozza magában.

A mérsékelt alkoholfogyasztás diabétesz és demencia ellen is védhet. Összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és egyes rákbetegségek között is. A mellrák és a nyelőcsőrák kockázata korrelál az alkoholfogyasztás mértékével: a nagyobb fogyasztás komolyabb kockázatot jelent.

Mi az alkoholfüggőség?

Az alkoholfüggőség jelensége fizikai és pszichológiai függőséget jelent. A függők pszichikai és pszichológiai tünetekkel reagálnak az alkoholmegvonásra. Az alkoholfogyasztás hatással van mindennapi életükre a munkahelyen és otthon. Azok, akik nehezen kontrollálják az alkoholfogyasztásuk mértékét, forduljanak orvoshoz, vagy hagyjanak fel az ivással.